RSS

Painici evreiesti

26 Nov

Vorbeam intr-un post anterior despre paine si cum m-am hotarat sa incerc mai multe retete. Noua inspiratie mi-a venit dintr-o carte de bucate si am vrut sa vad daca imi ies si mie aceste painici evreiesti. Ideal ar fi ca ele sa fie pregatite cu o seara inainte pentru ca dureaza ceva. Apoi a doua zi la mic dejun se pot manca imediat cum am sarit din pat.

Originea se pare ca o au in comunitatile evreiesti din Polonia sec.al XVI-lea iar in sec. al XIX-lea au ajuns peste  ocean cu ajutorul imigrantilor evrei. In tarile vorbitoare de limba engleza sunt cunoscute sub numele de bagels. Ring a bell?🙂

Abia dupa ce m-am documentat putin am realizat si eu ca sunt de fapt bagels.

Sa ne apucam de gatit!

Ingrediente

pentru 12 painici mari sau 24 mici

  • 30 gr. drojdie proaspata sau 15 gr. drojdie uscata
  • 2 linguri ulei
  • 2 lingurite sare
  • 50 gr. zahar tos
  • 500 gr. faina simpla sau integrala
  • un ou batut, pentru glazura
  • 250 gr. apa calduta

Timp de preparare: 75 minute + 1 h crestere

Incepem cu un castron micut in care dizolvam drojdia in apa calduta si apoi adaugam uleiul.

Amestecam faina cu sarea si zaharul intr-un castron separat. Facem o adancitura in compozitie si turnam compozitia de mai sus. Incorporam faina treptat si framantam timp de 10 minute pana cand marginile castronului sunt curate.

La final aluatul, ca un bulgare, il asezam pe fundul vasului si il lasam la crescut la cald 30-40 de minute. Trebuie sa isi dubleze volumul in acest timp.

Imediat ce coca a crescut, framantam din nou timp de 8-10 minute. O impartim in 12 sau 24 bulgarasi. Facem cu degetul o gaura in mijloc si le dam o forma de gogoasa.

Asezam painicile pe o tava pudrata cu faina si le lasam la crescut timp de inca 15 minute. Intre timp incingem cuptorul la 200 grade.Tot intre timp punem la fiert intr-o cratita apa. Acesta este secretul coajei lucioase, tari si aurii a painicilor evreiesti: faptul ca se fierb 1 minut pe fiecare parte inainte de a se coace la cuptor.

Cand apa a fiert, punem pe rand painicile si le intoarcem pe ambele parti. Le scoatem si le asezam in tava pentru cuptor pe care am pus in prealabil pergament.

Le lasam 5 minute sa se raceasca si le ungem cu oul batut. Trebuie sa imi iau neaparat pensula!! Am folosit degetul sau o furculita pentru intins de data asta. Daca vrem, putem sa decoram painicile cu susan sau mac pe deasupra.

La cuptor le tinem 20-25 de minute. Sunt gata cand se rumenesc. Se pot servi imediat, dar sunt bune si reci. Le putem manca simple sau taiate in doua si unse cu unt, gem sau dulceata.

Bon appétit!

 
Leave a comment

Posted by on November 26, 2011 in Rețete

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: