RSS

Bucate încercate. 58 de feluri țărănești

25 Sep

Ciorbă de lobodă, plăcintă bulgărească cu brânză, țelină la cuptor, pilaf de raci, fasole mințită, imam – baialdî, plăcintă cu praz (ca la ar mâni), bucate gătite din ceapă sunt doar câteva din cele 58 de rețete care se găsesc în cartea de bucate “Bucate încercate. Rețete culese de Georgeta Roșu și ilustrate de Horia Bernea în 1996″ lansată vinerea trecută la Clubul Țăranului în București.

Cartea nu este o simplă culegere de rețete, ci este rezultatul unei cercetări de teren îndelungate de 40 de ani care presupune nu doar relatarea descoperirilor ci și punerea lor în scenă. De aici și numele de bucate încercate. Din totalul de aproximativ 400 de rețete documentate de autoarea Georgeta Roșu, etnolog la Muzeul Țăranului Român, 58 au fost testate personal. Este o carte multiculturală, care prezintă atât rețete românești cât și rețete ungurești, săsești și bulgărești, așa cum povestea însăși autoarea la lansare.

“„Bucatele încercate” adunate în această carte stau mărturie faptului că românii au avut o bucătărie tradiţională, făcută cu grijă, aproape spiritualizată, că într-un ceaun sau într-o strachină poţi descoperi un întreg univers ale cărui exprimări şi gust sunt de nebănuit.” (Muzeul Țăranului Român)

Marea vedetă la lansare, pe lângă această carte, a fost desigur mâncarea, rețete preparate chiar din cuprins! M-am delectat cu ocazia asta cu pâine cu măsline, cu mac și susan, cu iahnie de fasole cu ceapă roșie și o plăcintă cu brânză și gem deasupra. Un ospăț pe măsură! 🙂

Am putut lua cu mine și un suvenir, câteva dintre rețetele extrase din carte, care erau aranjate pe mese pentru toată lumea. Am mai adăugat câteva pe listă cu ocazia asta. Cartea este din hârtie lucrată manual și o puteți găsi în librăriile Cărtureși de săptămâna aceasta. Din păcate nu se putea cumpăra direct de la lansare și nici prețul nu l-am putut afla pentru că la acel moment nu era stabilit încă. Revin cu detalii.

Până atunci am făcut poze la rețetele culese de mine de la eveniment. Enjoy!

Surse poze aici și aici.

 
Leave a comment

Posted by on September 25, 2012 in Cu mâncare, Evenimente

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: